Zelf je gordijnen inmeten en ophangen
Heb je onlangs jouw nieuwegordijnen uitgekozen? Dan kun je nu aan de slag! We helpen je graag op weg met het inmeten en ophangen van je gordijnen. Ben je niet zo handig en wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je gordijnen ook door ons laten inmeten en ophangen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.
Let op: Ben je nog aan het bouwen of verbouwen, wacht dan met het meten tot de totale afwerking, zoals bijvoorbeeld stucwerk, rond je kozijn klaar is. Ligt er nog geen vloer? Houd dan bij het meten rekening met de nog te plaatsen vloer en de eventuele ondervloer.
Ga direct naar de meetinstructies voor:
Ga direct naar de ophanginstructies:
Veelgestelde vragen over de maatvoering van gordijnen:
Meetinstructies plooigordijn
Een plooigordijn wordt bevestigd aan een gordijnrails of roede, waarbij de stof gelijkmatig wordt verdeeld in geplooide vouwen. Een plooigordijn kan worden gemaakt met een enkele plooi, dubbele plooi, driedubbele plooi of een platte plooi.
Wave gordijn ophangen: bekijk hier de meetinstructies
Bij een waveplooi hangt de stof in gelijkmatige, golvende plooien. De plooien worden gevormd door een speciaal gordijnrailsysteem dat de gordijnstof in vloeiende, regelmatige golven trekt. Dit geeft het gordijn een moderne en strakke uitstraling.
Meetinstructies roedegordijn
Een roedegordijn wordt opgehangen aan een roede of gordijnstang. De gordijnstof heeft lussen, ringen of haken waarmee het aan de roede wordt bevestigd.
Meetinstructies spangordijn
Een spangordijn wordt gespannen tussen twee punten, meestal in het raamkozijn of tussen twee muren. Het wordt vaak bevestigd met behulp van een spandraad of spanstang.
Meetinstructies ringgordijn
Een ringgordijn is voorzien van metalen of kunststof ringen langs de bovenrand. Deze ringen worden direct aan een gordijnroede gehangen, waardoor het gordijn soepel kan bewegen.
Meetinstructies retourplooi
Bij een retourplooi wordt de stof naar achteren gevouwen, waardoor een nette en gelijkmatige plooi ontstaat aan de voorkant. Hiervoor valt de stof mooi vol. Een retourplooi is mogelijk voor zowel enkele plooi als dubbele plooi.
Zelf gordijnen en gordijn rails ophangen: zo doe je dat!
Een gordijnrails ophangen klinkt als een moeilijke klus, maar is stiekem makkelijker dan je denkt. Om snel zelf aan de slag te kunnen, geven we je graag een aantal tips. Wil je gordijnen toch liever laten ophangen? Geen probleem! Onze ervaren medewerkers doen dit graag voor je. Lees alles over jouw gordijnen laten ophangen tegen voordelige tarieven.
Checklist gordijnen ophangen:
Potlood
Boormachine
Schroevendraaier
Meetlint / rolmaat
Schroeven en pluggen
Eindstoppen
Rails of roede
Gordijnrails of roede? Help!
Allereerst is het belangrijk de keuze voor een ophangsysteem te maken: kies je voor een gordijnrails of gordijnroede. Gordijnrails zorgen voor het vloeiend open en dicht gaan van je gordijnen en werken met haakjes. Een gordijnroede hangt verder van het plafond en werkt met ringen die door de roede gehaald kunnen worden. Beide creëren een ander effect, dus je kunt zelf besluiten wat het beste bij jouw huis past. Logischerwijs moet je voor beide ophangsystemen verschillende benodigdheden gebruiken.
Handige tips
Bij het ophangen van je gordijnen is het met name belangrijk om rekening te houden met hoe je raam geopend wordt. Heb je bijvoorbeeld een raam met kiepstand, neem dan een rail met een bocht die ruim genoeg is voor een open raam.
Een gordijn hangt het mooist als de roede op 8 cm afstand van de wand, van de vensterbank of van de CV wordt geplaatst.
Gordijnrails zijn niet zichtbaar als je gordijn dicht is, wel als de gordijnen open zijn.
Je raambekleding toch liever laten inmeten en monteren? Wij regelen het voor je!
Ben je niet zo handig of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je raambekleding ook door ons laten inmeten en monteren. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.