Laminaat en vloerverwarming
Steeds meer woningen hebben tegenwoordig vloerverwarming (en vloerkoeling). Hierbij wordt de vloer zeer gelijkmatig en langzaam verwarmd of gekoeld. Laminaat en vloerverwarming kun je goed combineren. Er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden:
Ondervloer
Er zijn twee types vloerverwarming: elektrische en hydraulische vloerverwarming. Beide systemen zijn in principe geschikt voor onder laminaat, maar het is wel heel belangrijk om hierbij de juiste ondervloer voor je laminaat te kiezen. Kies voor een ondervloer die de warmte goed doorlaat. Er zijn ook ondervloeren met warmte-isolerende eigenschappen, maar dan kun je niet optimaal profiteren van je vloerverwarming. We adviseren je om te hierover goed te laten informeren in een van onzewinkels, zodat je zeker weet dat je een geschikte ondervloer voor je laminaat kiest als je deze combineert met vloerverwarming.
Dikte laminaat
Hout heeft van nature een isolerende werking. Zorg daarom dat je nieuwe laminaat niet dikker is dan 8 mm, anders wordt de warmte van de vloerverwarming niet goed doorgelaten.
Speciaal laminaat voor op vloerverwarming
Kies voor laminaat met een lage warmteweerstand, ofwel een lage isolerende werking. Hoe hoger de weerstand, hoe langer het duurt voordat het aangenaam warm is in een ruimte. En dat leidt weer tot een hogere energierekening. In onze webshop kun je filteren op laminaat geschikt voor vloerverwarming.
Warmteweerstand
Denk bij het leggen van vloerverwarming ook altijd aan de warmteweerstand (R). Die van de vloer én van de ondervloer moeten bij elkaar opgeteld worden voor de juiste R-waarde. Laat je hiervoor goed informeren in de winkel.
Stookprotocol
Zet de vloerverwarming nooit warmer dan 28 graden en niet kouder dan 15 graden. Verhoog of verlaag de temperatuur geleidelijk tussen de seizoenen, zo krijgt je laminaat de kans om rustig te wennen.
Laminaat en vloerverkoeling
Bij vloerverkoeling wordt warme lucht afgekoeld. Net als bij vloerverwarming zijn er bij gekoelde vloeren leidingen en buizen in de vloerconstructie aangebracht. Deze worden echter niet met warm, maar met koel water (tot maximaal 18 graden Celsius) gevuld. Het gevolg is dat de vloer koel blijft tijdens warmere dagen. Dit komt doordat het leidingwater onder de vloer koeler is dan de omgevingstemperatuur. Bij dit proces kan condens ontstaan. Als er (te veel) condens onder je laminaatvloer ontstaat, kan dat problemen geven. Vaak heeft vocht als gevolg dat je laminaatvloer gaat opzwellen. Daarom is het bij vloerkoeling belangrijk om rekening te houden met de volgende voorwaarden:
Ondervloer
Ook bij vloerverkoeling is het noodzakelijk dat er een geschikte ondervloer wordt gebruikt. Onze medewerkers in de winkel kunnen je hierover adviseren.
Oppervlaktetemperatuur van de dekvloer
De oppervlaktetemperatuur van de dekvloer mag niet onder 15 °C komen en moet er een professionele dauwpunt sensor worden geïnstalleerd. Deze sensor is nodig om te kunnen controleren of er mogelijk opkomende condensatie ontstaat.